Deși s-a lăsat așteptat, sezonul rece își face în sfârșit simțită prezența. Diminețile gri inundate de ceață, vânturile tăioase și mașinile acoperite de promoroacă sunt ghioceii anotimpului rece. Și acum că avem toți acești vestitori, trebuie să ne pregătim mașina pentru iarnă.
Cum ne pregătim mașina pentru iarnă?
1. Primul și cel mai evident pas este schimbul de anvelope. Când temperaturile se mențin sub 7 grade Celsius, trebuie să fugim la service pentru a monta anvelopele de iarnă (în cazul în care nu folosești all season) . Mai bine mai devreme decât mai târziu, astfel poți găsi anvelope la un preț mai bun și evita cozile în cazul unei ninsori mai neașteptate.
Odată schimbate asigură-te că le depozitezi corect. Poți vedea alte sfaturi și sugestii utile legate de depozitarea anvelopelor în articolul 9 Sfaturi pentru depozitarea anvelopelor la sfârșit de sezon
Dacă nu cumperi un set nou, verifică adâncimea benzii de rulare pentru a te asigura că ai aderența necesară și rotește anvelopele între ele la fiecare schimb de ulei sau la 10.000 km pentru a se uza uniform.
2. Asigură-te că ai anvelope potrivite - anvelopele omologate pentru iarnă trebuie să prezinte inscripția MS (mud and snow) conform legislației române și RAR. Dacă locuiești într-o zonă cu ninsori puternice, optează pentru anvelopele care au și fulgul de nea. Acestea au fost testate suplimentar și oferă performanțe mai bune pe zapadă.
3. Verifică presiunea lunar - odată cu scăderea temperaturilor scade și presiunea anvelopelor. La o diferență de 10 grade Celsius presiunea scade cu aprox. 0,1 bar. Dacă ai montat anvelopele la +7 grade Celsius cu o presiune de 2.0, la -10 pot avea 1.8. O presiune scăzută duce la uzura prematură a anvelopelor sau în unele cazuri la fisuri și explozii.
4. Mentenanța periodică a mașinii tale este și ea foarte importantă cand pregatim masina pentru iarnă. Verifică uleiul și antigelul pentru a evita probleme cu radiatorul, pompa de apă sau orice tip de instalație care conține apă.
5. Iarna capacitatea de stocare a energiei scade din cauza temperaturilor scăzute. Apelează la un specialist care poate inspecta bateria mașinii ca să poți porni din parcare fără ajutorul vecinilor.
6. Verifică lichidul de parbriz - dacă îngheață apa în bazin se poate forma un dop de gheață pe instalație care-ți va cauza probleme toată iarna, fără să poți folosi stropitoarele de parbriz.
În cel mai rău caz, bazinul, furtunele și pompa de apă se pot fisura din cauza apei înghețate. Evită costurile suplimentare cu un bidon de parbrizol și câteva minute de atenție.
7. Când pregătești mașina pentru iarnă nu uita de kit-ul de încredere: racleta și un spray care dezgheață încuietorile. Un sfat bun ar fi să nu le ții în mașină ca să poți avea acces la ele când nu reușești să deschizi portiera.
8. Curățarea periodică a mașinii - după ninsoare este recomandat să cureți zăpadă de pe mașină chiar dacă nu circuli cu ea. Pe timp de zi când temperaturile cresc, zăpada se topește și apa se strecoară până la chedere. Noaptea vine cu îngheț și a doua zi chederul poate crăpa când încerci să deschizi portiera.
9. Faruri, faruri, faruri - ziua e mai scurtă deci vei depinde mult mai mult de faruri. Drumurile sunt mai murdare din cauza sării și a nisipului și acestea vor afecta calitatea și vizibilitatea farurilor. Începe sezonul cu un polish al farurilor și curăță-le periodic pentru a păstra o luminozitate ridicată.
Dacă știi și alte sfaturi utile care ne pot ajuta când pregătim mașina pentru iarnă scrie-le în comentarii și ajută-ne să creăm o listă cât mai completă. O lume informată este o lume fericită.
Nu uita să ne dai follow pe Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok, Pinterest și LinkedIn.